sobota 22. června 2024

Roháč obecný (Lucanus cervus)

 

Roháč obecný (Lucanus cervus) je nejznámější představitel brouků z čeledi roháčovitých a největším broukem Evropy. Žije v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. S odstraňováním starých stromů a pařezů mizí i přirozené prostředí a zdroj obživy tohoto brouka. Snižuje se tak populace roháče obecného, ale i ostatních druhů brouků žijících ve stejném prostředí a roháč obecný se tak dostává na světový seznam ohrožených druhů (zdroj: Wikipedie)

Dlouho jsem si přála nafotit si ho, ale štěstí nepřicházelo. Někomu přiletí na zahrádku, dalšímu zase roháč obecný zaparkuje v zahradní restauraci přímo na stůl. A někdo (jako já) si holt musí počkat, nebo za ním dojet na nějakou lokalitu, kde se pravidelně vyskytuje. Což jsme nakonec udělali a vyplatilo se to. Samičku jsme potkali na cestě a po nafocení jsme ji přenesli na strom. Pak to nějakou chvíli vypadalo, že tím to celé končí, ale najednou nám začali vysoko nad hlavou lítat samci hledající samičky. Nádhera :). Blížil se večer, světla ubývalo a my jsme s baterkou prohlíželi kmeny stromů a hledali samce i samičku k nafocení. Nakonec jsme je našli, ale příliš pohodlné fotografování to nebylo (ve svahu a málem i se šplhem po kmeni stromu ;)).  Ale stálo to za to, jsou to krasavci :). 


Další fotografie na JiHei.zonerama.com

 





 

Komentáře jsou z technických důvodů uzavřeny.

Děkuji všem za návštěvu 🌼.

 

 

Fotografie přírody JiHei - JiHei.zonerama.com

 

 


 

 

 

8 komentářů:

  1. No super! Tak to jsou výborný úlovky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Vendí :). Máš krásné fotky motýlů u tebe na blogu :).

      Vymazat
    2. Myslím, že tobě nemá cenu vykládat jakej to je vopruz je nachytat když chvilku sedí. Obzvlášť když tam je hromada lidí kteří je pohybem furt plašej.... ;-)

      Vymazat
    3. Umím si to představit ;). Ale tobě se to podařilo velmi dobře :).

      Vymazat
  2. Roháči jsou fajn. :) A tyhle fotky jsou super. 10/10. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, to je paráda. Skvělý záběr.

    OdpovědětVymazat