čtvrtek 17. září 2020

Jezero Most

 Jezero Most se nachází pod vrchem Hněvín, poblíž přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě a pro veřejnost bylo otevřeno v září 2020. Vzniklo v rámci rekultivace bývalého lomu Ležáky, kde probíhala těžba hnědého uhlí více než 30 let. Maximální hloubka jezera je 75 metrů, je 2,5 kilometru dlouhé a 1,5 kilometru široké. Kolem jezera vede pěkná zpevněná trasa, která je vhodná k procházkám, cyklistice a dalším podobným sportům. Samozřejmě nechybí pláž a v plánu jsou ještě další úpravy a dostavba občerstvení a sociálního zázemí. Jezero jsme si objeli na kole (cca 8km) a cestou jsem samozřejmě fotila :). 
 
Kliknutím na následující fotografii můžete pokračovat 
v prohlížení dalších fotografií z tohoto krásného místa přímo v galerii :).  
 

 
 

23 komentářů:

  1. O tomto jezeře se teď dost mluví, že je ještě větší než Máchovo. Je zajímavé, jak území, které má tak špatnou pověst, může zkrásnět. Před několika lety mě takto překvapily krušné hory.
    A vrch Hněvín se svou siluetou krajinu krásně dotváří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jak jsou některé části republiky brané jako negativní místa, a přitom jsou krásná jsem psala na blogu po návštěvě Bíliny. Já sama jsem byla nesmírně překvapená krásou jak Českého středohoří od Rané až k Bílině, ale i ostatní krajinou. Úplně zas jinou než znám ze Středních nebo Východních Čech či z Jižních.

      Vymazat
    2. Miloši, hodně se toho tady změnilo a mění :). A jsme samozřejmě rádi za každou změnu k lepšímu a tou tohle jezero určitě je :).

      Vymazat
  2. Jitko, vidím, že se v Mostě opravdu snaží. Jezero je krásné a vy jste se pěkné projeli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je to tam moc pěkný a ještě asi bude :). Kdyby bylo v zimě dost sněhu, dalo by se kolem jezera jezdit na běžkách :).

      Vymazat
  3. Chtěl bych se tam ješte letos vypravit. Podle fotek se zdá, že se sanace zdařila na výbornou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě by mělo být pár dní hezky, snad se ještě oteplí. Jezero určitě stojí za návštěvu :). Vlakové nádraží není daleko a parkovacích míst je v okolí jezera dostatek. My jsme parkovali hned u přesunutého kostela a odtud jsme jeli na kolech :).

      Vymazat
  4. Další perlička do náhrdelníku zkrášlení tohoto koutu Čech....

    OdpovědětVymazat
  5. V mojí twitterové bublině se o tom jezeře taky hodně mluví. A vypadá fakt super. Jen škoda, že ho mám tak z ruky.
    Přeji krásný večer a pohodový víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt škoda, ale kdo ví, třeba tě jednou do těch našich končin něco zavane a na jezero se podíváš ;). Měj se moc pěkně, ahojky :).

      Vymazat
  6. Jezero vypadá opravdu pěkně a krásně kontrastuje s tím, co si člověk pod typickým Mosteckem představí. Až pojedme okolo, určitě se tam zastavíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo by fajn, kdyby vám to vyšlo :). Vy cestujete rádi a hodně, takže až bude čas, určitě se na jezero zajedete podívat :). Sama jsem zvědavá, jak to tam bude vypadat v létě :).

      Vymazat
  7. Jituško, přeji ti příjemný sváteční václavský den. A mám současně prosbu k tobě jako znalkyni přírody: nahlídni ke mně na blog (diviznacka.blogspot.com) a pokus se určit, co jsem to na jaře dostala spolu s giganty a o čem nevím nic. Jen že je to vysoká asi brukvovina, o níž nevím, jestli je jen pro králíky nebo i pro lidi. Nemá to růžičky, ale spíš několik mladých rostlinek na mohutném stvolu. Prý to určitě budeš vědět - míní blogerky a já se s nadějí ptám. Je to plné běláskových zelených housenic ♣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :), na rostlinku jsem se dívala u tebe na blogu. Nejsem příliš velký odborník na rostlinky a tvoje fotečka je dost přesvětlená sluníčkem, ale poprosím známého, aby na ní kouknul. Snad bude vědět ;).

      Vymazat
  8. Abych nezapomněla - reportáž v den uvedení jezera Most jsem sledovala nedávno v živém přenosu. Bude to tam hezké a obohatí rekreační možnosti tamních obyvatel. Během podzimu a jara prý tam ještě dodají nějaké zázemí, budete mít všechno blízko ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to další příjemné místo v našem okolí a rádi se tam budeme vracet, protože v každém ročním období to tam bude jiným způsobem zajímavé :).

      Vymazat
  9. To místo vypadá moc zajímavě a opět jedno z takových , kde bude možnost provozovat nejen vodní sporty, ale i projížďky po okolí. Nezapomněla jsi tam kola?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, Mirku, nezapomněla. Jak bych mohla, vždyť jsme na nich jeli :). Je to tam moc pěkné a rádi se tam vrátíme :).

      Vymazat
  10. Paráda! Úžasná krajina....

    OdpovědětVymazat
  11. Úžasné fotografie, tak už nebude Most vnímán jako pošmouraný, všude haldy jak u nás na Ostravsku a Karvinsku, taky se vše zlepšilo, rozkvetlo a je kam vyrazit.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :). Ano, s tak krásnou vodní plochou vše vypadá mnohem líp :). I v Krušných horách je moc pěkně a to nejen v zimě. Právě podzim tam bývá nádherný :).

      Vymazat